Karl Imhof Ring 22, 5645 Bad Gastein ,Oostenrijk, email: office@hotel-rader.com

De historie van Hotel Rader in Bad Gastein

De glansrijke historie van Hotel Rader gaat terug tot 1780. Het pand werd toen gebouwd als Amtsitz der damaligen Bergbauverwaltung, voor het winnen van goud en zilver. Zo is Montan Alt Böckstein als mijnwerkersdorp ontstaan. In de “huisberg” Rathausberg werd sinds de 15e eeuw goud en zilver gedolven. Hoewel de opbrengsten steeds minder werden, heeft tunnelbouwer Karl Imhof  (ons straatadres) in 1907 nog een poging gedaan. De laatste poging dateert uit 1945. Helaas geen goud of zilver in de tunnels maar warme lucht. Zo is de Heilstollen ontdekt.

Nu is het kleine dorp Alt Böckstein een klein openluchtmuseum. De diverse huizen hadden destijds allemaal een functie. Zo vind u er onder andere een voormalig schooltje, een Pfarrhaus, een weeshuis, een badhuis, woningen voor de mijnwerkers, stallen en natuurlijk ons mooie pand. Het oudste gebouw stamt uit 1742 en was eerst een bergverwaltungshuis, later werd het een pfarrhaus. Ook het huidige museum Montan Alt Böckstein is hier gevestigd. De fontein die nu nog altijd voor Hotel Rader staat heeft Kaiser Franz Josef in 1878 op de wereldtentoonstelling in Parijs aangekocht. Hij liet  deze plaatsen voor kurhaus Böckstein, destijds in zijn bezit. In 1914 heeft Kaiser Franz Josef het pand overhandigd aan de gemeente Bad Gastein, waardoor het een andere bestemming kreeg.

Al meer dan 60 jaar is dit unieke pand een sfeervol hotel. De laatste jaren steeds gerenoveerd en van alle gemakken en comfort voorzien. In combinatie met de sprookjesachtige omgeving, stilte, rust, gezonde berglucht, en een fabelachtige tuin is het heerlijk toeven bij ons in Rader.